18 Şubat 2008 Pazartesi

Aşk mı Para mı?

Internette gezinirken Hollanda'da düzenlenmiş olan Casuality 2008 adında bir konferans ve o konferansta yer almış Passion vs. Profit adında bir konuşmaya rastladım. Konuşmanın teması aşk, tutkuyla yapılan oyunlarla para kazanma amaçlı yapılan oyunların finansal başarılarını karşılaştırmak. Konuşmaya Reflexive ve Enkord firmaları katılmış.

Reflexive'in sunumunda buradan da görebileceğiniz gibi sadece finansal başarı için yapılmış oyunlardan hiç kar elde edilememiş. Sadece aşk ile yaptıkları oyunlarından biri oldukça başarılı olurken diğerleri sadece kendi masraflarını çıkarabilmişler. Ve son olarakta hem ticari başarı bekledikleri hem de tutku ile yaptıkları oyunları ise en iyi başarıyı elde etmiş.

Enkord
'un sunumunda da tablo genel olarak aynı. Ama tek bir farkla. Ukrayna merkezli bir firma olan Enkord'un masrafları gelirlerine göre çok daha az olduğu için hiç bir oyunlarından zarar etmemişler. İşte bu durum bizim içinde geçerli ki bu sitenin amacıda size bunu gösterebilmek birazda. Aşk-Para ikilemine gelirsek eğer, parasal beklentilerle yaptıkları oyunlarından çoğu sadece masrafını çıkarabilmiş, içerinden sadece bir tanesi ortalama bir kazanç sağlamış ama aşk ile yaptıkları oyunlarından ise hep daha fazla gelir elde etmişler. Ve son olarak hem severek yaptıkları hem de ticari başarı bekledikleri oyunlarıda oldukça iyi kazanç elde etmiş.

Sadece ticari başarı hedeflendiğinde oyunlar o kadar da iyi olmuyor anlaşılan. Görünen o ki oyun yapacaksanız içine illa ki tutku katmanız lazım. Ticari beklenti hiç olmadan yapılan oyunlar için ise birşey söylemek zor, ya zarar edeceksiniz yada çok iyi kazanacaksınız. Sonuç olarak benim tavsiyem sevmeyeceğiniz hiçbir oyunu yapmaya kalmayın.

1 yorum:

deniz dedi ki...

"Oyun yaparak acaip çok para kazanacağım ben" desturu ile yola çıkmayı düşünen var ise, yol yakın iken enerjisini amaca yönelik başka bir işe aktarmasını öneririm. Zira sırf para kazanmak için yapılabilecek çok daha kolay ve başarı ihtimali yüksek işler var Türkiye' de.

Sürekli olarak yeni şeyler öğrenmekten mutlu oluyorum, yaratıcılımı kullanarak ekibim ile beraber bir ürün ortaya çıkarabilmek bana haz veriyor, iş dediğim şey aslında diğerlerinin ki gibi bir -iş- değil, benim için bir yaşam biçimi aynı zamanda diyorsanız oyun yapmak sizin için doğru bir seçim olabilir.

Birçok insan ne yazık ki hergün ömürlerinin 8 ila 10 saatini sevmedikleri bir uğraş ile -mecburen- para kazanmak için geçiştiriyor. Eğer oyun yapmaktan hoşlanacaksanız, e birde bunun üzerine para da kazanacaksanız.. o 10 saati ömrünüze yeniden yüklenmiş varsayabilirsiniz.