29 Nisan 2007 Pazar

Microsoft XNA Express

Pek çoğunuzun bildiğini tahmin ettiğim bir oyun geliştirme kütüphanesi MS XNA. Bu yazıda express versiyonunun kurulumundan, işlevinden ve faydalarından bahsedeceğim biraz.

Kısaca tarihi;
Microsoft XNA ilk olarak 24 Mart 2004'de Game Developer's Conference'da duyuruldu ve ilk basına özel teknoloji demosu 14 Mart 2006 da yayınlandı. Şu anki versiyonu olan 1.o ise 11 Aralık 2006'dan beri bedava olarak sitesinden indirilebilmektedir.

Microsoft XNA nedir?
Yazının başında da belirttiğim üzere, XNA express; Microsoft'un C# express ile kullanılmak üzere tasarladığı hem Windows hemde Xbox360 platformlarında çalışabilecek oyunlar kodlanabilen bedava "oyun yapım" kütüphanesidir. İçinde çeşitli grafik/çizim, ses, kullanıcı girdisi(input) fonksiyonları bulunuyor ve DirectX9 kullanıyor.Shader desteği ve DirectX10 özellikleri de barındırması sebebiyle tamamen yeni nesil bir oyun yapmak için gerekli tüm özellikleri barındırıyor şu anki haliyle ve geliştirilmeye de devam ediyor. Tek eksisi "managed code" kullanması sebebiyle normal koda nazaran yavaş olması. XNA ile yapılan oyunların da çalışması için .net framework 2.0 ve XNA framework yüklü olması gerekiyor.

Kullanmak için orta düzey C# bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Şu an ilk beta sürümü olmasına karşın kaliteli bir oyun yapmak için gereken tüm sistemler hazır. Geliştirilmeye devam ediliyor ve yapımcıların söylediğine göre Directx10'un tüm nimetlerinden yararlanır hale gelecek. Umarız ki grafiksel kaliteye odaklanıp yararlı sistem ve fonksiyonların eklenmesini es geçmezler.

Kimin için?
Şimdi gelelim bizi ilgilendiren kısıma; XNA express, özellikle bu işe bütçe ayıracak durumda olmayan veya lisans ücretleriyle boğuşmak istemeyen yapımcılara hitap ediyor. Hobi amaçlı bu işle uğraşanlar ve indie piyasasına giriş yapmak isteyenler için işleri oldukça kolaylaştıracak bir kütüphane XNA.

En önemlisi; ne kütüphaneyi elde etmek için bir ücret ödemeniz gerekiyor ne de XNA kullanarak yaptığınız oyunlarınızı satarken herhangi bir lisans ödemeniz gerekiyor. Eğer oyunda kullanılan medya formatlarından örneğin sesler için .OGG, kaplamalar için .DDS, modeller için .X'de kullanırsanız sonunda elde ettiğiniz ürün üzerinde tek harcamanız emeğiniz olacaktır ki bu harika bir şey!

Sonuç;
Şahsen Blitz3d den XNA'e geçiş aşamasına girmiş bulunmaktayım, eğer siz de hobi amaçlı uğraşıyor veya bağımsız oyunlar yapıp para kazanmak istiyorsanız hemen yüklemenizi ve öğrenmenizi öneririm. İhtiyacınız olan bağlantılar aşağıda bulunmaktadır arkadaşlar, iyi çalışmalar dilerim!

.Net Framework 2.0
C# Express ana sayfası
XNA Express ana sayfası

7 yorum:

Ragnor dedi ki...

Her ne kadar bana hitap etmesede, XNA oldukça ilgimi çeken bir konu. Yaşayacağın ve edineceğin tecrübeleri paylaşmanı merakla bekleyeceğim.

Predat0r dedi ki...

DNA'dan yola çıkarak bu ismi buldular herhalde :) İnşallah hayırlı bir kaynak olur. Halihazırda hiç bir oyun göremedim XNA ile yapılmış.

Adsız dedi ki...

Sorum her ne kadar bu konuyla ilgili olmasada lisans ücretleri konusunda beni aydonlatırsanız sevinirim. örneğin C# express te yapılan bir programı satmaya kalkışssak bunun herhangi bir lisans sorunu oluyor mu?

person dedi ki...

Mustafa, C# Express ve XNA Game Studio Express ile Windows platformuna yazacağın oyunların hiçbir lisans ücreti yok, dilediğin gibi satabilir, istediğin şekilde dağıtabilirsin.

Eğer Xbox360 için oyun yapacağım diyorsan, Xbox Live Marketplace'den alınmış XNA Creators Club üyeliğin olması gerekiyor ki bu da yıllık 99 amerikan doları veya 4 aylık 49 amerikan doları şu anda.

daha detaylı bilgi için; http://msdn2.microsoft.com/en-us/xna/aa937793.aspx

Eren Yağdıran dedi ki...

Merhaba arkadaslar bende xna ile yaklasik 2 aydir kodlama yapiyorum..su an pek 3d tecrubem yok ama 2d'de guzel seyler yapmaya basladim..kisisel sitemi ziyaret edebilirsiniz

sulhadin dedi ki...

Merhabalar,Bende 3 hatadanberi xna ile haşır neşrim arkadaşlar.visual studio.gen.tr sitemde de bununla ilgili yazı ve makalelerim var.Yakında 3B tasarım kullanımları hakkındada videolar çekicem.takip etmek isteyen arkadaşlarımıza öneririm.Ders verebilirim diyen arkdaşlarlada görüşebilrim.
Code_development@hotmail.com adresinden bağlantı kuraiblirsiniz.

Oktay Esgul dedi ki...

Arkadaslar bende tez icin Xna e yogunlastim ve paintball oyunu ypmaya karar verdik xna e biraz yabanciyim sizce nereden baslamam benim icin yararli olur.