8 Nisan 2007 Pazar

Web'de Bağımsız Oyun Geliştiriciliği

Daha önceki yazımda size bağımsız oyun geliştiriciliğini elimden geldiğince tanıtmıştım. Bu yazımda sizinle internet'te bu konuda bulabileceğiniz birkaç güzel kaynağı paylaşmak istiyorum.

GameProducer.net : Oyun yapımcılığı ve bağımsız oyun geliştiriciliği hakkında oldukça faydalı yazı ve linklere erişebileceğiniz güzel bir blog. Bir başka özelliği ise birçok bağımsız oyunun satış istatistiklerini yayınlamış olmaları. Burdaki sayılara bakarak az gaza getirmedim kendimi :). Bunun dışında bünyesinde Oyun geliştiricilere özel ve gelişmiş birçok hizmet sunan bir abonelik servisleri de (Insiders) mevcut. Bu hizmetler üyelere özel, kaliteli tartışma forumlarından, üyelerin yararlanabileceği basın bülteni dağıtım aracına kadar değişmekte.

GameTunnel.com : Internet'te bağımsız oyunları inceleyen bir iki siteden biri GameTunnel. Ve belki de en popüleri. Oyun incelemeleri, haberler, geliştiricilerle röportajlar, çeşitli makeleler, aylık (o ayın oyunlarından oluşan) topten listeleri ve yıllık Game of The Year ödülleri ile bağımsız oyun sektöründe önemli bir yayın olarak hayatını sürdürmekte.

Great Games Experiment : Garage Games'in web2.0'ı bağımsız oyun sektörüne taşımasının sonucu. Oyunların, oyuncuların, geliştiricilerin ve dağıtımcıların bir araya geldiği bir sosyal ağ GGE. Kısa zaman öncesine kadar üyelik sadece davet usülü ileydi ama o zaman bile binlerce üyesiyle oldukça kalabalık bir üye sayısına sahipti. Şimdi ise isteyen herkes üye olabiliyor. Bence sizde üye olup bu siteyi deneyin. En azından geliştiricileri için oyunlarının reklamını yapmak için güzel bir mekan. Bu arada Türk oyun geliştiricileri için şöyle bir grubumuz var http://www.greatgamesexperiment.com/group/turkgd/, GGE'ye üye olacak geliştiricileri bekleriz.

IGDA Indie Game Dev Forumu : Benim pek takip etmediğim bir forum ama sonuçta IGDA'nın forumu ve belirli bir kitlesi var, bakmaya değer.

IndieGamer.com : İşte bu forum bağımsız oyun geliştiriciliğini öğrendiğim yerlerin başında gelir. Çok güzel bir kaynaktır. Forumun çok iyi bir kitlesi bulunmakta, projenize yardımcı olacak insanlar bulmaktan tutunda, teknik konularda yardım almaya ya da pazarlama hakkında birşeyler öğrenmeye kadar herşeyi bulabilirsiniz. Kesinlikle takip edilmesi gereken yerlerden biri.

Tales of the Rampant Coyote : Rampant Games'ten Jay Barnson'ın blog'u. Oyun yapımı ve bağımsız oyun geliştiriciliği üzerine oldukça güzel yazılar bulabileceğiniz bir blog. Takip edilmeliler listesinde üst sıralarda tutmanız gereken bir adres. Güvenin bana :).

Games * Design * Art * Culture : Manifesto Games'ten Greg Costikyan'ın blog'u. İçerik olarak bağımsız oyun geliştiriciliğinin daha çok sektörel kısmını ve bu işin felsefesini ele alan bir blog. Takip edilesi blog'lardan biri.

Vereceğim linkler şimdilik bu kadar. Ama nette bulabileceğiniz kaynaklar bu kadarla kısıtlı değil tabi ki. Onlarıda sizin keşfetmeniz gerekecek. Keşfettiklerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

3 yorum:

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

Uff, bu sayfalara tekrar bakınca yine gaza geldim yeni bir oyun yapma konusunda...
Bookmark'ıma ekledim bu linkleri.

Bir de, "What Linus Bruckman Sees When His Eyes Are Closed" da dahil olmak üzere birkaç başarılı oyunun daha yapımcısı Vince Twelve'in de blogunu ekleyeyim buraya:
http://xiigames.com/

Ragnor dedi ki...

Vince Twelve kesinlikle çok başarılı bir geliştirici. Özellikle "WLBSWHEAC" deki dahiyane tasarım fikrine hastayım tek kelime ile.

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

Ayrıca http://cgempire.com/ 'u da eklemek lazım.