17 Eylül 2007 Pazartesi

Ekip Arkadaşı Bulmak

Ekibinizde aradığınız yeteneklere karar verdikten sonraki adım ise o yetenekleri bulmaktır. Bu noktada çoğu kişi yakın çevresindeki insanlara bakar. Bu kimi zamana sonuç veren bir yol olsa da çoğu zaman size herhangi bir fayda sağlamaz.

İyi ekip arkadaşları bulmak önemli bir meseledir. Dikkat etmeniz gereken önemli konular ekip arkadaşlarınızın görevlerini yerine getirebilecek kapasite ve yetenekte insanlar olması, ekiptekilerin aynı kafa yapısına sahip, birbiri ile uyuşup sorunsuzca çalışabilecek kişiler olması ve aranızdaki iletişim ve ulaşımın mümkün olduğunca kolay olmasıdır.

Bu konularda detaya inersek öncelikle ekibi kurarken dikkat etmeniz gereken şey ekip üyelerinin herbirinin ekipte birinin üstlenmesi gereken önemli bir görevi üstlenmesi ve bu görevi layığıyla yerine getirebilecek kapasitede olması. Yani ekipte müziklerden sorumlu olacak kişinin bir rock grubu olması birşeyi değiştirmez önemli olan o kişinin oyunlarda müzik kullanımı hakkında bilgili olması ve bilgisayar ortamında müzik üretebilme konusunda da yetkin olmasıdır. Aynı şekilde daha önce sadece muhasebe programları ile uğraşmış bir programcı veya sadece websitesi tasarlamış bir grafikerde eğer bir oyun nasıl kodlanır yada oyunlarda kullanılan grafikler nasıl hazırlanır bir bilgisi yoksa hiçbir işinize yaramaz. O yüzden ekibinize birilerini alırken ilk dikkat etmeniz gereken konu o kişinin ekipteki görevini yapıp yapamayacağıdır.

Bir diğer önemli konu ekip içindeki kişilerin uyumudur. Bu hem kafa yapısı yönünden, hem amaçlar ve yapmak istedikleriniz yönünden hem de beraber çalışabilme açısından gerekmektedir. Ekip içindeki kişilerin hepsi aynı şeylerden hoşlanmalı demiyorum ama yine de benzer zevkleri olmalı, benzer konularla ilgilenmeleri daha iyidir. Sonuçta elbet kendi ilgi alanlarınız yapacağınız oyunlarıda etkileyecektir ve çok alakasız ilgi alanlarına sahip olmanız yapacağınız oyun konusunda ekipte fikir ayrılıklarına neden olabilir.

Yine aynı şekilde ekiptekilerin amaçları ve yapmak istedikleri şeyler ortak olmalıdır çünkü bu konularda yapacakları oyunların içeriğini etkileyecek önemli konulardır ve çıkacak fikir ayrılıkları ekibi başarısızlığa götürür sadece.

Bir diğer konuda beraber çalışabilme konusunda uyumdur. Ve kişisel tecrübelerim bununda önemli bir konu olduğunu bana birçok kez gösterdi. Ekipte bir kişi ile çalışma konusunda uyum sorunu yaşıyorsanız hemen kendisi ile konuşun, kısa bir sürede bu sorunu çözemezsenizde bunu sorun etmeden yollarınızı ayırın derim, çünkü diğer türlüsü uzun süre birşeyler yapmaya çalışıp elinizde bir hiçle ortada kalmak olacaktır. O yüzden bari boşuna birbirinizin zamanını harcamayın.

Bir ekip arkadaşında dikkate almanız gereken son konu ulaşım ve iletişim konusudur. Bütün bir ekip herkesin kendi evinde çalışacağı ve sadece internet üzerinden iletişim kuracakları bir sistemle çalışabilir belki ve zor veya kolay birçoğumuz mecburen bu yöntemi kullanmak zorunda kalacaktır yine de ekibin üretkenliği açısından koordinasyonun iyi sağlanması gerekir. Bunun içinde iletişim konusu sorunsuzca halledilmelidir. Bunun en kolay yolu yüzyüze yapılacak toplantılardır. Bu her zaman mümkün olmayabilir yinede ekibiniz arada sırada yüzyüze görüşmek zorunda kalacaktır. Bu yüzden ekibinizdeki insanların mümkünse aynı şehirde olması, en azından gerektiğinde hepsinin bir şehirde toplanabilecek kadar yakında olmaları iyidir. Bunun dışında herkes aynı şehirde bile olsa ekibin hep beraber çalışabileceği bir ofisi yoksa herkes evinden çalışmak zorunda kalır ki bu durumda da kısa vadede yapılacak iletişimi internet üzerinden yapmaya zorunlu kılar. Bu konuda işinize yarayabilecek birçok çözüm vardır. Instant Messaging programları (ICQ, MSN, GTalk vs.), forum, mail list, wiki vs. Bu çözümlerin hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. En iyisi diye bir tanesinide öneremem. Siz bunları ekibinizle konuşup herkes için uygun olan bir yada birkaçı üzerinde anlaşıp işe yarayıp yaramamalarına göre kendiniz değerlendirebilirsiniz.

Not: Üniversite işleri yüzünden (2 sene sonra tekrardan üniversiteli oldum :)) bir süredir buralar boştu, ama artık eski hızımıza dönüp bol bol yazı ile karşınıza çıkmaya devam edeceğiz.

2 yorum:

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

Güzel bir yazı. Kendi kişisel deneyimlerimden de yola çıkarak, söylediklerine tamamen katılmakta bir sakınca görmüyorum.

Beraber çalışacağımız kişilerin bilgisayar oyunları ile oyuncu olarak da ilgilenen kişiler olması önemli bir husus. Zira büyük oyun stüdyolarının eleman alırken dikkat ettikleri önemli bir konu da işe girecek kişilerin oyunlar konusunda hevesli olmaları.

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

Söylemeyi unuttum.
Çok 'hevesli' kişileri ekibe almak, oldukça nadiren de olsa bazı sorunlara yol açabilir.

Mesela oyun mnetninin proofread'ini yapan elemanın gaza gelip oyunu sanki kendisi yapıyormuş gibi, sizin yarattığınız atmosferle tezat oluşturacak tonlarca 'fikirleri' yollamaya başlaması gibi (adam Lost One'ı neredeyse B sınıfı Hollywood filmi kötü kahramanına çevirdi yahu!)

Ama tabi bu nadir görülen bir vaka sanırım; siz yine de ekip arkadaşı seçerken oyun yapımına hevesli kişileri seçmeye özen gösterin.