19 Kasım 2007 Pazartesi

Fikir Bulmak

İlk adımdır fikir bulmak. Başlangıç noktasıdır. Bu yazıda bir oyun fikri bulma ve geliştirme aşamalarında izlediğim yöntemleri paylaşmayı düşünüyorum. Şimdiye kadar bir oyun fikri bulmak üzere iki yöntem kullandım.

İlki basitçe yapmak istediğim oyun türünü seçmek ve nasıl birşeyler yapabileceğim üzerine kafa yormak. İkincisi ise ilginç, değişik bir fikir yada tema üzerine oyun fikrini geliştirmek.

İlk yöntemde genelde ilk adımım seçtiğim tarzdaki diğer oyunları incelemektir. Beni etkileyen yanları ilk ilham kaynaklarım olur. Sonraki adımımda ise bu tarzda yaratabileceğim farklılıklar ve var olan özellikleri nasıl geliştirebileceğim üzerine düşünürüm. Sonunda elime iskeleti büyük oranda ortaya çıkmış bir -proje- fikir geçiyor. Geriye kalan bu boşlukları doldurmak oluyor. Orijinal fikir ile uyumlu olmasına dikkat ederek her türlü mecradan elde edeceğiniz ilham ile bu boşluklarıda doldurursunuz ve işlem tamamdır.

İkinci yöntemde ise ben oyun yapayım diye harekete geçmezsiniz. Daha çok bir gün bir anda ilginç bir fikir gelir aklınıza. Bir oyun fikri olacak kadar detaylı yada geniş olmayabilir. Basit, ufak birşeydir ama çok ilginçtir. Kesinlikle es geçilmeyecek birşeydir. İşte bu fikrin üzerine düşünmeye başlarsınız. İlk cevap verilmesi gereken soru nasıl bir oyun olabileceğidir. Sonra bunun üzerine bulduğunuz parlak fikre uygun olarak oyunun kurgusu üstteki yöntemdeki gibi yavaş yavaş hazırlanır.

Genel işleyiş pek farklı değil gibi gözüksede başlangıç noktalarındaki farklılık ile birbirlerinden ayrılıyor bu yöntem. Zaten geriye kalan işler hep aynı şeyler olacaktır.

Bunun dışında bir diğer konuda orijinal fikir bulamama sorunu. Çoğu zaman orijinal bir fikir bulamayabilirsiniz. Önemli değil. Bilindik bir hikayeyi bile alıp güzelce işlerseniz, iyi bir oyun olmaması için hiçbir neden yok. Önemli olan fikrinizin ne kadar orijinal yada yenilikçi olup olmadığı değil, sizin onu oyun haline getirirken ne kadar başarılı olduğunuzdur. Elinizdeki malzemeyi ne kadar iyi işlerseniz, elde edeceğiniz sonuç o kadar iyi olur.

Hiç yorum yok: