11 Kasım 2007 Pazar

Tek Kişilik Oyunlar

Son yıllarda oyun piyasasında yükselen trend çok oyunculu ağ oyunlarından yana. Öyleki çok oyunculu bir modu bulunmayan bir oyun eksik sayılmakta artık. Kabul bir oyun oynarken karşınızda bir bilgisayar yerine gerçek bir insan olması daha eğlenceli gözüküyor ama öyle mi acaba?

Şimdi kabul edelim ne oynuyorsak oynayalım amacımız kazanmak. İster bir FPS'de bir frag daha alalım, ister bir RTS'de rakibimizin üssünü dümdüz edelim yada bir adventure oyununda bir bulmacayı çözelim, hepsinin sonucu aynı, egomuzu tatmin etmek. Bunun içinde özetle karşımızdakini yenmemiz gerekiyor. Karşımızdaki bir bilgisayarken bu kolay, geçmemiz gereken bir eşik var o kadar. Oyunu o eşiği geçecek kadar iyi oynamamız yeterli. Ama çok oyunculu oyunlarda durum farklı. Karşımızdaki oyuncular ile sürekli bir rekabet içinde olmamız gerekiyor başarılı olmak için ve rekabet etmezsek sonuç normal olarak kaybetmemiz oluyor ve inanın yenilmek hiçte eğlenceli değil :).

Bazı insanlar için bu rekabet çok eğlenceli birşey olabilir ama herkesi çekmiyor. Bazıları sadece oynamayı seviyor, en iyi olmak değil dertleri. Bu kitle hiçte küçük değil ve aslada kaybolmayacak. Bu yüzdende tek kişilik bilgisayar oyunlarına ilgi her zaman olacaktır.

Bana bu yazı konusunda ilham veren Jeff Vogel'in (Spiderweb Software) yazısını okumak için tıklayın.

Hiç yorum yok: