18 Temmuz 2007 Çarşamba

Motivasyon İpuçları #1; Küçük İşleri Ertelemeyin

Bilgisayarla uğraşan herkesin ortak problemi; tembellik. İster programcı, ister grafiker isterseniz bölüm tasarımcısı veya oyun yapımında rol alan başka bir alanda çalışıyor olun bu hepimizde var olan doğal bir özelliktir. Sık sık kendimize "sonra yaparım", "daha zamanım var", "biraz şu oyuna bakayım sonra" gibi sözler söyler motivasyon eksikliğimizi bu avutmalarla kapatmaya çalışırız.

Dediğim gibi bu tembellik çoğunlukla çalışma motivasyonu eksikliğinden kaynaklanıyor. Kimi tanıdıklarım böyle durumda iki el oyun oynuyor veya oldukça kafa boşaltıcı olan Türk televizyonlarına bakıyorlar. Hoş bizim dizilere ve programlara bir saat ayırdığınızda koşarak bilgisayara dönüyorsunuz ki bu başka bir blogun konusu...

Burda kanımca yapılan temel bir yanlış var. Önemli olan çalışacak motivasyonu bulmakta değil. Önemli olan çalışarak motivasyon bulmakta. Çalışmak istemeseniz bile çalışmaya başladığınızda kendinizi daha konsantre olmuş ve daha motivasyonu yüksek hissedersiniz.

Gelelim attığım "Küçük İşleri Ertelemeyin" başlığının anlamına. Bir işe başlamak ve o işe konsantre olabilmek için başka sorumluluklarınızın bulunmaması önemlidir. Şahsen en ufak sorumluluklarım bile beni bekliyorsa kendimi kodlara veremiyorum. Bunlar o kadar basit ki örneğin; bulaşık, oda toplamak, çöpü çıkarmak, fatura yatırmak gibi. Az sonra yaparım dediğimiz her ufak şey birikiyor ve öyle bir hale geliyor ki hiçbirşey yapacak durumunuz kalmıyor sorumluluklar altında eziliyor ve tekrar tekrar "az sonra" demeye devam ediyorsunuz.

Özet olarak, basit sorumlulukları hemen ortadan kaldırın ve sizi mutlu eden çalışmalarınıza adayın kendinizi. En basit işten başlayarak oyun yapımına giden yolu tıkayan tüm o ufak pürüzleri tek tek temizleyin. Bulaşık mı yıkanacak? Az sonra demeyin hemen halledin. Ödeviniz mi var? Önce onu bitirin. Önemli bir email mı atmanız gerekiyor? hemen aradan çıkarın.

Bir diğer motivasyon kaynağı da hergün birşeyi bitirmektir. En ufak bile olsa oyun için birşeyler yapın ve gece kendinize sorun ne yaptığınızı. İster basit bir kaplama olsun ister ufacık bir programlama döngüsü ama illa hergün birşey yapın.Böylece -umarım ki- motivasyonunuz yüksek, çalışma gücünüz verimli olacaktır.

Hiç yorum yok: